Този уикенд съюзник на Ръсуя на Балканите - Сърбия получи доставка

...
Този уикенд съюзник на Ръсуя на Балканите - Сърбия получи доставка
Коментари Харесай

Китайска ПВО система ще пази небето над Сърбия

Този уикенд съдружник на Ръсуя на Балканите - Сърбия получи доставка на съвременна китайска противовъздушна система. Това стана в границите на полутайна интервенция на фона на опасенията на Запада, че натрупването на оръжия на Балканите по време на войната в Украйна може да заплаши нежния мир в района, разяснява АП.

Медиите и военните специалисти обявиха в неделя, че шест транспортни самолета Y-20 на китайските военновъздушни сили са кацнали на гражданското летище в Белград рано в събота. Те са доставили ракетни системи земя-въздух HQ-22 за сръбската войска.

Китайските товарни самолети с военна маркировка бяха снимани на летище " Никола Тесла " в Белград. Сръбското министерство на защитата не отговори незабавно на молбата на АП за коментар.

Сръбският боен анализатор Александър Радич съобщи, че " китайците са направили проява на мощ ".

Сръбският президент Александър Вучич съвсем удостовери доставката на Противовъздушна отбрана системата със междинен обхват на деяние, контрактувана през 2019 година, като в събота съобщи, че ще показа " най-новата горделивост " на сръбската войска във вторник или сряда.

По-рано той се оплака, че страните от НАТО, които съставляват множеството от съседите на Сърбия, отказват да разрешат полети за доставка на системата над техните територии на фона на напрежението към съветската експанзия в Украйна.

Въпреки че Сърбия гласоподава в поддръжка на резолюциите на Организация на обединените нации, които осъждат кървавите съветски набези в Украйна, тя отхвърли да се причисли към интернационалните санкции срещу съдружниците си в Москва или намерено да подлага на критика очевидните зверства, осъществени от съветските войски там.

С доставката на съвременна Противовъздушна отбрана система за Сърбия Китай демонстрира своите световни упоритости. Това е проява на мощ до границите на НАТО и неговите страни членки на Балканите - Румъния, България, Гърция и Турция.

Още през 2020 година публични представители на Съединени американски щати предизвестиха Белград да не купува зенитни системи HQ-22, чиято експортна версия е известна като FK-3. Те обявиха, че в случай че Сърбия в действителност желае да се причисли към Европейския съюз и други западни съюзи, тя би трябвало да приведе военното си съоръжение в сходство със западните стандарти.

Според източниците Сърбия е поръчала 3 батареи, като всяка ракета е с обхват 100 км.

Сърбия вероятно ще остави в запас ЗРК С-125 " Нева "  с обхват на ракетите 35 km.

Китайската ракетна система е сравнявана с американската Patriot и съветските зенитно-ракетни системи С-300, макар че има по-малък обхват от по-усъвършенстваните С-300. Сърбия ще бъде първата страна в Европа с китайска Противовъздушна отбрана.

През 2020 година тя получи доставка на безпилотни самолети Chengdu Pterodactyl-1, известни в Китай като Wing Loong. Бойните безпилотни летателни апарати могат да нанасят удари по цели с бомби и ракети и могат да се употребяват за разследващи задания.

На Запад има опасения, че въоръжаването на Сърбия от Русия и Китай може да подтикне балканската страна към нова война, изключително против някогашната ѝ провинция Косово, която разгласи самостоятелност през 2008 година Сърбия, Русия и Китай не признават държавността на Косово, до момента в който Съединените щати и множеството западни страни я признават.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР